Krajňák je nádejným kandidátom na predsedu ÚPN, myslí si Rafaj

10.02.2013 Bratislava

Bratislava 10. februára (TASR) - Kandidát Smeru-SD na post predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ondrej Krajňák je "nádejným kandidátom". Pre TASR to uviedol prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.

"Rešpektujúc pomery sily v NR SR je pre kontinuitu a plnenie poslania Ústavu pamäti národa aktuálne navrhovaný kandidát Smeru na predsedu jeho správnej rady Ondrej Krajňák nádejným kandidátom. Nepochybne je priechodnejší a prijateľnejší než Marián Gula, či Juraj Kalina," povedal.

V reakcii na prácu Krajňáka na projekte Oral history poznamenal, že pre ústav aj pre pamäť Slovákov je najdôležitejšie zaznamenať skúsenosti a posolstvá ešte živých pamätníkov na ostatný totalitný komunistický režim, pretože "niektoré internacionálne a centristické tendencie v EÚ, ale aj na Slovensku sa nápadne začínajú podobať prežitým tieňom minulosti".

"História je najmä o tom, aby sa nové generácie vedeli poučiť z chýb predchádzajúcich a aby ich ani v náznakoch neopakovali. Preto SNS očakáva od ÚPN pokračovanie nielen kontinuity vo výskume a dokumentovaní zločinov všetkých totalitných systémov, ale aj živší kontakt s verejnosťou, najmä s mládežou a na školách," dodal Rafaj.

Vládny Smer-SD 8. februára oznámil, že navrhuje za predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ondreja Krajňáka, ktorý vyštudoval teológiu, je dokumentarista a pracuje v ÚPN na projekte Oral history. Informoval o tom podpredseda klubu Smeru-SD Miroslav Číž.

Diskusia v rôznych rovinách

Diskusia o kandidátovi sociálnych demokratov prebiehala podľa Číža v rôznych rovinách. "Sústredili sme sa na otázku kritérií, ktoré tam sú. Prevládol názor, že je potrebné stabilizovať pomery na ústave, samozrejme aj prirodzená rovina kontinuity," uviedol Číž. Dodal, že poslanci Smeru-SD sa podrobne oboznámili s Krajňákovým pôsobením v ÚPN, kde je zamestnaný od roku 2004.

Opozícia sa ešte nedohodla

O post má záujem aj opozícia, celá sa však na jednom mene nedohodla. Ľudová platforma strán KDH, SDKÚ-DS a Mosta-Híd nominuje Mariána Gulu. SaS svojho kandidáta nemá, Gulovi podporu nesľubuje, liberáli budú mať pri voľbe voľnú roku. Pre OĽaNO sú prístupní len kandidáti, ktorí by prešli verejným výberovým konaním za účasti ich navrhovateľov. Na "zákulisné dohody" Ľudovej platformy nemienia reflektovať. Úspech jedného z kandidátov vo voľbe závisí od Smeru-SD.

V súčasnosti vedie ústav bývalý štátny tajomník rezortu kultúry Jozef Lang. Funkciou štatutára ho poveril Ivan Petranský, ktorý 31. januára skončil vo funkcii šéfa ÚPN. Lang má viesť ústav dovtedy, kým Národná rada SR situáciu definitívne nevyrieši tým, že zvolí pre ústav nového predsedu.

Poslanci volili naposledy šéfa ÚPN 29. januára, avšak neúspešne. Pôvodne mali vyberať z dvoch kandidátov, napokon zostal len opozičný František Mikloško, ktorý v tajnej voľbe neprešiel. Nominanta Smeru-SD Juraja Kalinu sociálni demokrati stiahli v pondelok (28. 1.). Mikloško v tajnej voľbe získal 63 hlasov od 141 prítomných poslancov. Na zvolenie potreboval aspoň 71 hlasov. Predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) bude musieť vyhlásiť novú voľbu s novonavrhnutými kandidátmi.
 

Vyberte región